שיקום שמיעה על ידי שתל השבלול – בעד ונגד

ניתוחי שתל השבלול הפכו לפופולריים מאד, אך הדעה הרווחת שהם יכולים להעניק שמיעה לאדם חרש, היא די מוטעית אף על פי שמדובר במכשיר שבמקרים רבים משפר ומשדרג את איכות החיים של אנשים. מאמר זה נועד להסביר את שיטת הפעולה של שתל השבלול ולהצביע על יתרונות וחסרונות שלו

כאשר מדברים על התפתחויות טכנולוגיות המקדמות את הרפואה, שתל השבלול עומד בחזית. זהו למעשה המכשיר היחיד שפותח שמסוגל בצורה מוצלחת להחליף חוש שנפגע – חוש השמיעה. מדובר ב"אוזן ביונית" המחליפה את התפקוד של אוזן פנימית חרשת או פגועה.

אנשים רבים בטוחים שמיד עם השתלת שתל השבלול בן אדם "מתרפא" מחרשות. אבל זה לא עובד ככה. אדם חרש עם שתל נשאר חרש, הוא לא מבריא באורח פלא והופך לאדם שומע, ונדרש תהליך של למידה ותרגול עד להגעה לשמיעה יעילה עם המכשיר. ולכן, ישנם לא מעט שיקולים בעד ונגד השתל.

שתלי השבלול (cochlear implants) יכולים לסייע לאנשים חרשים לחלוטין לשפר את התקשורת שלהם עם עולם שומע. עם זאת, לא לכולם יש חוויות חיוביות וחרשים רבים מסרבים בתוקף להשתמש בשתלים. מאידך, במקרים של אנשים שומעים בעבר שאיבדו את שמיעתם, שתל השבלול הוא האמצעי היחיד שנותן סיכוי לשמיעה. בנוסף, היום ידוע הקשר בין ירידת שמיעה לנסיגה קוגניטיבית בגיל השלישי, ולכן שיקום השמיעה נתפס כחשוב ומומלץ. יש לציין, שהאינדיקציות להשתלת שתל שבלול הולכות ומתרחבות. אם בעבר הושתלו רק אנשים עם חירשות עמוקה, היום שתל השבלול נמצא כפתרון יעיל גם במקרים של חירשות חד צידית, ליקוי שמיעה רק בתדירויות השמיעה הגבוהות באמצעות השתלה של שתל המאפשר שימור השמיעה בתדירויות מסויימות ובמקרים של ליקוי שמיעה שכבר לא מגיב לשיקום עם מכשירי שמיעה.

חרשים רבים מאשימים את שתלי השבלול בשינוי הגישה של אנשים שומעים כלפיהם. ברגע שלחרש מושתל השתל, החברים והמשפחה באופן אוטומטי מפסיקים להתאמץ לתקשר איתו ביעילות, כי הרי עכשיו הוא שומע. חשוב מאד להבין שכדי להשתמש בצורה יעילה בשתל השבלול צריך לעבוד מאד קשה וללמוד לתקשר מחדש. עם זאת, אדם שומע שהפך לחרש אחרי עשרות שנים של שמיעה רגילה, יחווה את המצב אחרת מבן אדם שנולד חרש. אדם עם זיכרון של צליל, שיודע כיצד הדברים אמורים להישמע, ידע לתקשר בקלות רבה יותר ויצליח יותר להשתלב בחיי השומעים, מאשר האנשים שנולדו חרשים ללא שום זיכרון של קול כאשר ההשתלה מבוצעת בגיל מבוגר יותר. השתלה בילדים עד גיל שנה הנולדים חרשים נותנת היום תוצאות יוצאות דופן ברוב המקרים.

כמה מילים על תפקוד האוזן

האוזן בנויה משלושה חלקים עיקריים: האוזן החיצונית, האוזן התיכונה והאוזן הפנימית. השבלול הוא איבר פנימי של האוזן הפנימי. מדובר במבנה דמוי שבלול שמלא בנוזל עם תאי שיער זעירים אשר מתנדנדים כשגלי הקול מגיעים אל הנוזל בתוך השבלול.

כל שערה מגיבה לתדר קול מסוים. השערות שולחות אותו חשמליים למוח לפיענוח ומאפשרים לנו להבין מה אנחנו שומעים. האוזן האנושים בנויה בצורה מרתקת, אך לא כולנו חווים את היופי הזה באותה דרך. יש מי שנולדים עם חוסר תפקוד של האוזן הפנימית ויש כאלה המאבדים את השמיעה עם השנים מסיבות שונות.

כיצד עובד שתל השבלול?

שתל השבלול הוא מכשיר חשמלי שמושתל כירורגית כדי לאפשר לאנשים עם אובדן שמיעה משמעותי לעבד צלילים. השתל מספק יכולת לשמוע וברב המקרים מצליחים בכך מאד, ומאפשרים לבן אדם להבין מה אומרים לו אם הדברים נאמרים באווירה שקטה ובחלל עם אקוסטיקה טובה. עיקרון פעולת שתל השבלול – להפוך קול לאותות חשמליים.

השתל מורכב ממספר חלקים המושתלים בניתוח באוזן הפנימית ובעצם הגולגולת. ישנם גם חלקים חיצוניים שהמושתל מרכיב על הגוף או מאחורי האוזן. חוט שעליו מספר רב של אלקטרודות מוחדר לתוך שבלול האוזן הפנימית, מקלט מושתל מאחורי האוזן מתחת לעור. החלקים החיצוניים כוללים מיקרופון ומעבד שממירים קולות לאותות חשמליים, מעבירים אותם למקלט המושתל. המעבד מתרגם את קולות הסביבה לגירוי חשמלי בהתאם לתוכנה שמותאמת באופן אישי לכל מושתל. המקלט מתרגם את האותות לפולסים חשמליים שמגרים את עצב השמיעה בתוך השבלול. הניתוח לוקח מספר שעות ובדרך כלל משתחררים הביתה למחרת הניתוח.

בערך שבועיים אחרי הניתוח מתבצעת התאמה אישית של מעבד הקול, אותו מכשיר שעונדים מאחורי האוזן. אפשר לחבר אותו למיקרופון או למכשירים אלקטרוניים אחרים כמו אייפוד או טאבלט. מיקרופון פועל על סוללות שיש להקפיד להטעין כל פרק זמן קבוע.

האם שתל השבלול מתאים לכל אחד?

שתל השבלול לא מתאים לכל אחד ולא כל אחד יכול להיות מועמד או מועמדת לשתל השבלול. מומחה לרפואת אף-אוזן-גרון תמיד יערוך עם מתעניין בשתל השבלול תיאום ציפיות. ההצעה לשתל השבלול תינתן רק במידה ומרגיש שאותו אדם ייהנה מהשימוש בשתל. לא תמיד ניתן לנבא הצלחה, אך לרוב התוצאות טובות מאוד. יש מקרים בהם מראש הציפיה היא רק לקבל אותות קוליים כדי לסייע בתקשורת וקריאת שפתיים אבל במקרים רבים המטופלים מגיעים לעצמאות בשמיעה ואפילו לשימוש מוצלח בטלפון או מכשיר נייד.

ישנם לא מעט גורמים שיש לקחת בחשבון לפני השתלת שתל השבלול:

  • רמת השמיעה נכון לרגע הבחינה
  • תקופת חרשות
  • גיל, מצב בריאותי כללי וכל מידע רפואי רלוונטי אחר
  • האם עצב השמיעה שלך מתפקד
  • סוג השתל
  • ניסיון הרופא המנתח, האם הוא מומחה ומנוסה בסוג כזה של ניתוחים
  • המבנה של האוזן התיכונה והפנימית כפי שמודגמים בצילום CT ו- MRI של האוזניים
  • מחלות נלוות של האוזן

מטופל המועמד לשתל שבלול יעבור גם הערכה מקיפה על ידי קלינאי תקשורת שהם חשובים מאוד לתהליך של שיקום השמיעה.

לאחר סיום ההערכה, מועמד מתאים עובר הכנה לניתוח הכוללת חיסונים למניעת זיהומים ובדיקות כלליות ומשובץ לניתוח.